• Karneval v ŠKD

          • ,,Chystáme sa na karneval, bude zábava.

            Do tanca už veselá nám hudba vyhráva.

            Ja dnes budem princezničkou a ty zasa kráľ.

            Celý svet je zrazu krajší, keď je karneval!´´

             

            Fašiangové obdobie sme v školskom klube už tradične ukončili karnevalom, dobrou hudbou, tancom a dobrou náladou. Deťom prajeme veselé jarné prázdniny.

          • Valentín na II. stupni

          • 14. februára sme si pripomenuli sviatok lásky. Láska môže mať rôzne podoby a prejavy - nežný dotyk matky, pomocná ruka otca, láskyplný dotyk súrodenca, súcitná podpora od priateľa,... Je súčasťou našich životov. Táto záhadná emócia dokáže  úplne zmeniť náš život. Prináša človeku rôzne benefity. Škola je miesto, kde vznikajú mnohé priateľstvá, ktoré formujú a ovplyvňujú osobnosť. Považujeme za podstatné budovať a rozvíjať priateľské vzťahy u našich žiakov. Svojou činorodosťou si žiaci pripravili, zorganizovali, roztriedili a aj doručovali Valentínsku poštu. Na hodinách THD si pripravovali malé valentínske darčeky. Ocenili sme  aj najkrajšiu valentínku Danielky Bonovej zo 6.A. 💕

          • Valentínska lavička

          • Nech Valentín každý deň býva,

            nech cítiš lásku, čo naše srdce skrýva.

            Srdiečko maj otvorené, pre cit lásky stvorené.

            Lásku daruj každý deň, možno splníš iným sen.

             

            V školskom klube detí sme Valentínsky deň oslávili spoločnými fotografiami s priateľmi na Valentínskej lavičke a podarovali sme si navzájom vyrobené pozdravy. Čo znamená pre nás priateľstvo? Úsmev, vzájomná pomoc a dobrá nálada, ktoré nás sprevádzajú po celý školský rok.

          • Naše originálne kŕmidlá

          • Deti na 1.stupni našej ZŠ sa rozhodli spojiť svoju tvorivosť, šikovnosť a originalitu s užitočnou prácou.  Niektorí tvorili v škole, iní zase doma spolu s rodičmi a všetci sme spolu vytvorili krásne a originálne kŕmidlá pre vtáčiky. Zástupcovia tried sa spojili do žiackej poroty a vyhodnotili najzaujímavejšie kŕmidlá. Ocenené triedy sladkou odmenou sú:

            1. miesto: I. B

            2. miesto: III. B

            3. miesto: II.A

            4. miesto: II. B

            Všetkým triedam  ďakujeme za ich šikovnosť. Najväčšou odmenou  pre nás všetkých bude spev operených návštevníkov v kŕmidlách.

          • Na olympiáde sa nám darilo

          • Dňa 5.2.2024 sa naši žiaci druhého stupňa zúčastnili okresného kola 16. ročníka Dejepisnej olympiády. V štyroch kategóriách C, D, E, F, v ktorých súťažili žiaci 9., 8., 7. a 6. ročníka, sme mali spolu 5 olympionikov. Po vyhodnotení testov sme sa veľmi potešili z úspechu nášho reprezentanta zo siedmeho ročníka v E-kategórii. Ján Ovčiarik, žiak 7.A, bol vo svojej kategórii nielen úspešným riešiteľom, ale z druhého miesta tiež postupuje na krajské kolo. Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu a postupujúcemu olympionikovi držíme palce.

          • Predstavenie bábkového divadla

          • Poslaním základnej školy je, okrem iného, aj viesť žiakov k poznávaniu rôznych druhov umenia. Žiaci I. stupňa si 12. februára pozreli v kultúrnom dome predstavenie bábkového divadla Lienka. Rozprávka O pyšnej Dorotke bola o rozmaznanej kráľovskej dcére, ktorá si nevážila ľudí ani veci. Peklo jej na želanie kráľa dalo lekciu a celý rok v ňom musela slúžiť. Nakoniec prevychovanú princeznú zachránil chudobný Matej a bola kráľovská svadba. Deťom sa predstavenie veľmi páčilo. Po ňom si mohli pozrieť zákulisie bábkového divadla,  pochytať si bábky, vyskúšať si pohyb s nimi. Bolo to pre nich veľmi zaujímavé a poučné.

          • Vďaka Vám...

          • Pre dnešné vzdelávanie žiakov je potrebná digitalizácia vzdelávacieho procesu a sprístupňovanie digitálnych vzdelávacích obsahov. Interaktívny dotykový displej v našej jazykovej učebni je vďaka najnovším zobrazovacím technológiám inovatívnym riešením pre učebne a je alternatívnou voľbou ku interaktívnej tabuli. V porovnaní s interaktívnou tabuľou prináša interaktívny dotykový displej neporovnateľne kvalitnejší, čiže jasnejší a ostrejší obraz, odbúrava potrebu projektora a pripojenie je možné štandardne s notebookom alebo s použitím OPS PC. Žiaci vďaka tomuto displeju zažívajú moderné, zábavné vyučovanie. Túto novú technológiu môžeme využívať vďaka všetkým Vám, ktorí ste minulý rok prostredníctvom rodičovského združenia venovali svoje 2% z dane našej škole. Ďakujeme, že ste žiakom takýmto spôsobom umožnili interaktívnejšie a modernejšie vyučovanie. Vaša Základná škola Janka Francisciho Rimavského 

          • Odvaha nám nechýbala

          • Naši žiaci nie sú len šikovní, ale aj odvážni. V piatok 9.2. 2024 nás navštívili členovia Červeného kríža z Rimavskej Soboty. So sebou si priniesli figurínu, množstvo zdravotníckych pomôcok, nechýbal ani život zachraňujúci prístroj AED - automatizovaný externý defibrilátor. Žiaci druhého a tretieho ročníka si zopakovali ako správne privolať pomoc, učili sa obväzovať rany, zastaviť krvácanie. Nezľakli sa, popasovali sa aj s nácvikom oživovania pri zástave srdca a dýchania. Záujem bol vysoký, aktivita radostná, zároveň napínavá, návšteva spokojná a my sme boli radi, že osveta bola úspešná. Ďakujeme.     

          • Spoločnými silami

          • Pod týmto heslom sa rozbehla akcia dôslednejšieho separovania plastov a papiera na našej škole. Vytvorili sme si hliadky - týždenníci, ktorí dohliadajú na žiakov, aby dodržiavali pravidlá triedenia. Papier zbierame do krabice, ktorú dáme do zberu a plasty do zbernej kupy, odkiaľ ich na triednickej hodine týždenníci 1x do týždňa pôjdu odniesť do kontajnera. Takto sa nám dúfame podarí vychovať ľudí, ktorí sa budú tešiť z našej krásnej zelenej planéty.

          • Vyhodnotenie súťaže Všetkovedko

          • Žiaci prvého stupňa zabojovali o titul najmúdrejšieho medzi najbystrejšími v súťaži Všetkovedko, ktoré každoročne organizuje spoločnosť Talentída. Do súťaže sa zapojilo 8 611 prvákov, 9 080 druhákov,  7 700 tretiakov a 6 685 štvrtákov. Potešila nás bohatá účasť 43 žiakov. najúspešnejší okrem skúseností a titulu Všetkovedka získali peknú cenu - prívesok, peračník alebo šatku. Tí ostatní - Všetkovedkovi učni ceruzku.

            Titul Všetkovedka získali 14 žiakov:

            1.ročník – Lenka Kamenská, Alexandra Vojteková, Margaréta Mišuráková, Sofia Struhárová, Peter Benco, Zdenko Ruszó

            2.ročník – Viktória Roháriková, Hana Malčeková, Daniela Albertusová, Paulína Snováková

            3.ročník - Ronald Javor, Ema Murinčeková, Teo Zán

            4. ročník - Branislav Václavik

            Srdečne všetkým gratulujeme!

             

          • Y - SLOVINA JE HRA

          • Už 7.- krát sa naša škola zapojila do súťaže Y- SLOVINA JE HRA.  Deti hravo zvládli zaujímavé a náročné úlohy, o čom svedčia aj výsledky - z 26  žiakov získali zlaté pásmo až 24 žiakov a 12 žiaci  získali 100 % výsledky:

            1. ročník - Tamia Striežovská, Tomáš Račák,  Emília Dovalová, Tamina Juhásová, Martin Migaľa, Margaréta Mišuráková, 

            2. ročník -  Lukáš Ľaudis, Miloš Kiapeš, Simona Bodová,  Paulína Snováková,  Daniela Albertusová,

            3. ročník - Matúš Ľaudis.

            Všetkým srdečne gratulujeme a želáme veľa úspechov v ďalších aktívnych účastiach na súťažiach.

            Ešte osobitne gratulujeme Danielke Albertusovej, ktorá mala veľké šťastie v žrebovaní a získala 2. cenu - bezdrôtové slúchadlá.

             

          • Lyžiarsky výcvik žiakov 7. ročníka

          • ZERRENPACH 2024

            Deň 1. na lyžiarskom výcviku žiakov siedmeho ročníka. Prvý deň býva náročný, ale musíme žiakov pochváliť za ich snahu a chuť zlepšiť svoje lyžiarske zručnosti a niečo nové sa naučiť. 

          • Aj nám môžete venovať 2% z daní

          • VÁŽENÍ RODIČIA A PRIATELIA ŠKOLY,

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole

            • skvalitnenie vybavenia školy.

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to: https://zsnrhnusta.edupage.org/a/2-dane-1

          • Oznam

          • Z dôvodu vysokého výskytu respiračnych chorôb na našej škole RUVZ prerušuje vyučovanie v škole od 1.2.2024 do 5.2.2024, do školy nastupujeme v utorok 6.2.2024.

          • Múdra sova v ŠKD

          • Dňa 24.1.2024 sa v ŠKD konal zážitkový workshop MÚDRA SOVA. Lektorka pani Vaculčiaková a pán Valaskai nám prišli prezradiť tajomstvá sovej ríše a lesných zvierat. Deti sa naučili rozoznávať zvuky lesa pomocou akustických zvukových nahrávok, pomocou obrázkov rozoznávali rôzne stopy lesných zvierat. Deti čakala aj čarovná truhlica, v ktorej sa ukrývali rôzne kožušiny a parôžky  jednotlivých druhov zvierat. Nakoniec nám predstavili aj živé zvieratká, ako sovičky, zajaca poľného či orla skalného, ktorý deti zaujal najviac.

          • Deti v pohybe

          • Zimné aktivity- korčuľovanie, hokej

            Počas hodín TSV sa snažíme využiť dobré podmienky na zimné aktivity. Najskôr si trošku poriadiť a potom šup na korčule😊⛸🏒🏒⛸🙂.

          • Deň komplimentov👍

          • Dnes 24. januára sme si pripomenuli  Medzinárodný deň komplimentov. Komplimenty sú slová, ktoré sa príjemne počúvajú. Sú to pochvaly, ktoré radi dostávame a sú pre nás povzbudením. Formujú naše sebavedomie, pripomínajú nám naše plusy.  Úprimné komplimenty tiež vytvárajú pozitívnu atmosféru a posilňujú sociálne väzby, preto sú nevyhnutnou súčasťou efektívne fungujúcej  ľudskej spoločnosti.

            Spájajú sa tu 2 kvality "vedieť oceniť"a "vedieť prijať". 

            Žiaci si mohli dnes "kompliment vziať so sebou". Odopli si z nástenky taký, ktorý by mohol byť povzdbudením práve pre nich, prípadne ho niekomu darovali a tým dotýčného potešili ešte viac.  Tento malý darček bol len za jeden podpis slovom ĎAKUJEM  na nástenku :)

            ❤️Tešíme sa, že žiakov aj učiteľov úprimné slová urobili šťastnejšími a tým výzva dnešného dňa bola úspešne splnená. 

            Žiacky parlament

          • Tradície pokračujú

          • Aj v tomto roku sme sa znova stretli na novoročnom posedení s našimi bývalými kolegami, ktorých sme opäť prizvali medzi nás, aby sme si spoločne zaspomínali na staré časy. 

            Stretnutie na našej škole prebiehalo v priateľskej a pohodovej atmosfére. Prekvapili ich zmeny školských priestorov, pozreli si zborovňu, kabinety a triedy svojich vnúčat. Spoločné posedenie s drobným občerstvením doplnil nielen program našich žiakov, ale aj kolegu.

            Dúfame, že sa o rok stretneme znova a vo väčšom počte.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje